Wpływ warzyw na nasz organizm
Wszyscy wiemy, że warzywa są dla nas dobre i zdrowehttps://hobbyhood.pl/. Nie tylko dostarczają błonnik, witaminy i minerały, ale mogą również pomóc obniżyć cholesterol i zapobiec niektórym rodzajom raka. Ale jak dokładnie działają ich magiczne właściwości?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co dzieje się za kulisami Twojego ciała, kiedy jesz warzywa, oto krótki opis:
Proces trawienia zaczyna się w ustach. Kiedy żujesz surowe warzywa, Twoja ślina rozbija ściany komórkowe komórek roślinnych i uwalnia ich składniki odżywcze, które są następnie wchłaniane przez błonę śluzową jamy ustnej. A potem już do pracy! Twoje jelita wchłoną większość składników odżywczych z surowych warzyw do krwioobiegu w ciągu godziny lub dłużej od ich zjedzenia – dlatego właśnie powinieneś jeść dużo warzyw bogatych w błonnik podczas śniadania. Niektóre roślinne substancje chemiczne są rozpuszczalne w wodzie i powinny być wypłukane przed spożyciem (na tyle, na ile to możliwe) lub są niszczone przez ciepło podczas gotowania. Niektóre rośliny zawierają jednak substancje, które po spożyciu mogą zostać przekształcone przez wątrobę w substancje toksyczne – najlepszą obroną przed tym jest dokładne ugotowanie jedzenia. Twoje jelito wchłania część składników odżywczych zawartych w warzywach (i niektóre węglowodany też) przez swoje ściany i stamtąd trafia do krwiobiegu.
Więcej podobnych aartykułów znajdziesz na stronie https://feedfit.pl/ .