Dobra kawa do ekspresu – jak ją zmielić?
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Gorąca, dodająca energii i animuszu oraz rozsiewająca swój niepowtarzalny aromat po całym domu. Czym kierować się przy jej wyborze? Jak ją przyrządzić? I jaka powinna być dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Jak przyrządzić kawę w domowym ekspresie ciśnieniowym?
Dostępne na sklepowych półkach kawy mielone charakteryzują się nie tylko różną ceną i jakością, ale i odmiennym sposobem ich mielenia. Dlatego też szukając odpowiedniej mieszanki do domowego ekspresu ciśnieniowego, warto kierować się oznaczeniami na opakowaniu. Co jednak z kawą ziarnistą? Chcąc mielić ją samodzielnie w domowym młynku, dobrze jest wiedzieć, jak powinna być rozdrobniona, aby proces parzenia mógł wydobyć z niej najlepsze smaki i aromaty.
Ogólnie przyjąć można, że dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być zmielona drobno, ale nie do konsystencji mąki, a raczej drobnoziarnistego cukru. To dlatego, że ma ona dość krótki kontakt z gorącą wodą, a sam proces parzenia w tego rodzaju ekspresach odbywa się niemal błyskawicznie. Nie jest to jednak zasada, od której nie można odstąpić. W procesie przyrządzania idealnej kawy liczą się osobiste preferencje. Dlatego warto eksperymentować z różnymi jej rodzajami i sposobami mielenia. Inaczej w ekspresie zachowa się kawa jasno palona, a inaczej ta ciemna. Ważne jednak, aby wybierać dobre jakościowo i pochodzące od sprawdzonych dostawców ziarna. Dadzą one gwarancję niepowtarzalnego smaku i aromatu, który pobudzi i uwiedzie każdego.