Jakie właściwości ma kakao?

Kakao to pyszny, wszechstronny składnik, który można przekształcić w wiele różnych smakołyków. Możesz pić je jako kakao lub użyć go do zrobienia gorącej czekolady, musu, a nawet batonów czekoladowych w swoim domu. Ma wysoki poziom przeciwutleniaczy i pomaga organizmowi produkować serotoninę, która sprawia, że czujesz się szczęśliwy.

Proszek kakaowy pochodzi z ziaren kakaowca. Istnieją trzy rodzaje ziaren kakaowych: Criollo, Forastero i Trinitario. Ziarna Criollo są rzadkie i gładkie, z owocowymi i kwiatowymi aromatami; ziarna Forastero są bardziej powszechne i tworzą łagodniejszy smak, który jest opisywany jako bardziej “czekoladowy”. Ziarno Trinitario mieści się pomiędzy tymi dwoma typami.

Kakao jest spożywane w Ameryce Środkowej od co najmniej 1100 roku p.n.e., kiedy to zostało zmieszane z mączką kukurydzianą, aby stworzyć wczesną wersję gorącej czekolady. Majowie używali kakao w swoich ceremoniach, a także w celach leczniczych, w tym jako lekarstwo na bóle żołądka. Używali go nawet do płacenia podatków!

Kakao, główny składnik czekolady, ma wiele właściwości, które czynią go wartościowym produktem spożywczym. Jest dietetycznym źródłem magnezu, manganu, miedzi i żelaza. Kakao zawiera duże ilości flawonoidów, które są przeciwutleniaczami chroniącymi przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Kakao ma również właściwości przeciwzapalne i może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Kakao jest dobrym źródłem aminokwasu tryptofanu, który pomaga utrzymać uczucie zadowolenia, jednocześnie zmniejszając niepokój. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://liveasily.pl/